Rate this blog

Претражи овај блог

Poučne priče

 
Otvori u novom prozoru

Priče o životu

 
Otvori u novom prozoru

четвртак, 30. јун 2011.

Feministička priča

Zaboravljena bajka

Evo najkraće i najlepše bajke koju si ikad čula: Nekad davno živela je devojčica koja je svog mladića pitala hoće li je oženiti. Mladić je
odgovorio: NE!!
Od toga dana devojčica je živela srećno do kraja života, nikome nije prala, kuvala, peglala, zabavljala se s prijateljicama, radila i trošila svoj novac na što je htela.

...kraj...

:-S :-)

уторак, 28. јун 2011.

Priče o životu 33

DRVO

Bili su vrlo mlad bračni par, tek par meseci u braku. No, čak i za to malo vremena mogli su da shvate da brak i nije baš ono kako su ga sebi ranije predstavljali.


U suštini, nije da se više nisu voleli; naprotiv, obadvoje su još uvek osećali jako silne emocije jedno prema drugome. Ali su ih sve ređe iskazivali.


A ranije!! Samo do pre par meseci, kao da su se takmičili ko će prvi reći „Volim te“. Ili ko će to više puta reći u jednom danu. Ili ko će to da dokaže na interesantniji i originalniji način. I, nije padalo teško, niti im je moglo dosaditi. Činili su to iskreno i sa ljubavlju; pružalo im je neopisivo zadovoljstvo da svoja osećanja pokažu jedno drugome.


I u jednom trenu kao da se sve iz korena promeni. Do te mere su bili napeti u poslednje vreme, da su i najmanji događaj ili najbezazlenija reč bili dovoljan povod da se ozbiljno posvađaju i izvređaju.

Već sasvim očajni i istrošeni od novonastale situacije, jedno veče odlučiše da sednu i porazgovaraju o svemu. I, ako je moguće, da pokušaju da nađu neko rešenje, koje će biti na obostranu korist.

Nijedno od njih dvoje nije htelo razvod, ali su istovremeno bili i svesni da je nemoguće živjeti takvim životom. Bilo im je sve jasno, ali nisu nalazili reči da to i iskažu. Dugo su sedeli tako ćuteći jedno naspram drugog, razdirani iznutra protivurečnim osećanjima i mislima, pitajući se neprestano, šta bi bilo najbolje rešenje.

I odjednom muž poskoči:

- „Palo mi je nešto na pamet!“ – reče sa neskrivenim zanosom u glasu. „Hajde da zasadimo jedno drvo u bašti i to neka bude ‘Naše drvo‘!! Ako kroz sledeća tri meseca drvo uvene – mi ćemo se razvesti. Ali ako se primi i počne da raste i da se razvija – nikada više nećemo sebi dozvoliti nijednu misao o razvodu. A za to vreme, možemo da spavamo i u odvojenim sobama.“

„I šta misliš, jesi li ZA?“ – upita je nesigurno i uperi u nju pogled prepun očekivanja.

U prvi tren ženi se to učinilo kao prilično čudna i suluda ideja – da im budućnost braka zavisi od nekakvog drveta. Ali kad je pak malo razmislila o bezizlaznosti njihove situacije – na kraju pristade.

Sledećeg jutra odoše zajedno do obližnjeg rasadnika i kupiše jedno omanje drvo. Dođoše kući, izabraše pogodno mesto u bašti i međusobno se pomažući – posadiše ga.

Prošlo je oko mesec dana od toga dana.

Jedne noći su se sudarili, u tami njihove bašte. U pogledima im se isprva videlo čuđenje, da bi se zatim pretvorilo u radostan sjaj.

Oboje su u rukama imali po kantu vode.
Svake su noći išli da zaliju drvo…

понедељак, 13. јун 2011.

Priče o životu 32

DEČAK I PAS


U izlogu prodavnice kućnih ljubimaca pojavio se natpis “PRODAJU SE ŠTENCI”. Neki je dečak pročitavši natpis odlučio ući u prodavnicu da se raspita. “Koliko koštaju štenci?”, pitao je vlasnika prodavnice.


“Između 30 i 40 dolara”, odgovori trgovac. Dečak zavuče ruku u svoj džep i izvuče nešto sitnog novca.


“Ja imam samo 2.37! Mogu li ipak da ih pogledam?”. Trgovac se nasmeši i zazviždi, a iz kućice u dvorištu došeta ponosna kujica sa svojih pet mekanih loptica. Jedno je štene vidljivo zaostajalo za drugima. Mali se dečak odmah sagne i nežno podigne hromo štene.

“Šta nije u redu s ovim psićem?” Trgovac mu objasni da se štene okotilo s jednom kraćom šapom i da će zato uvek hramati. Dečak je uskliknuo:


“To je štene koje bih voleo kupiti!”. Trgovac reče:

“Ovo štene ne moraš kupovati, ako ga zaista želiš, ja ću ti ga pokloniti!” 


Na to se dečak rastužio:

“Ne želim da mi ga poklonite. Ovo štene je jednako vredno kao i ostali. Želim ga kupiti po punoj ceni. Sada ću vam dati 2.37 i po 50 centi svaki mesec sve dok ga ne otkupim!” 

Na iznenađenje trgovca, dečak povuče nogavicu svojih pantalona i pokaže svoju iskrivljenu, invalidnu nogu koju je podupirala metalna šipka. Tada tiho uzvrati:

“Ni ja nikada neću moći trčati, ni skakati. Ovom štenetu treba neko ko će ga razumeti. Neko ko će o njemu brinuti i voleti ga baš takvog kakav jeste.”

Nikada ne procenjujte nekoga  po onome šta ne može uraditi, već po onome šta može.

недеља, 12. јун 2011.

Priče o životu 31

I Bog stvori

Prvog dana nastanka sveta Bog je stvorio psa, i reče:
“Sedi ceo dan kraj vrata i laj na svakog ko se pojavi na stazi.
Za ovo, daću ti život dug 20 godina”
Pas reče:”To je dugo vreme za lajanje. Mogu li uzeti samo 10 godina i vratiti preostalih 10 godina." 


I Bog se složi!

Drugog dana, Bog stvori majmuna i reče:
” Zabavljaj ljude, radi trikove i zasmejavaj ih.
Za ovo, daću ti život dug 20 godina”
Majmun se pobuni: “Majmunisati se 20 godina?
To je dugačko vreme za mene majmuna.
A šta ako ti ja vratim 10 godina kao što je pas uradio?"

I Bog se složi!

Trećeg dana Bog je stvorio kravu i reče joj:
"Ti ćeš ići u polje sa seljacima po ceo dan, po suncu.
Imaćeš telad i davaćeš mleko za seljakovu porodicu. Za ovo, daću ti život dug 60 godina. "
Krava mu odgovori: ” To izgleda kao težak kravlji život i hoćeš da živim 60 godina! Smem li uzeti 20 godina, i vratiti nazad 40 godina."

I Bog se složi!

Četvrtog dana Bog je stvorio čoveka i reče mu:
” Jedi, spavaj , sviraj, ženi se i uživaj u životu. Za ovo,
obdariću te životom dugim 20 godina."
Čovek se pobuni i reče: ”Samo 20 godina?
Možeš li mi dati mojih 20 godina i 40 godina od krave i 10 godina što ih je majmun vratio i 10 godina što pas nije hteo da uzme, to je sve zajedno 80 godina?"

U redu reče Bog, sam si to tražio!

I zato mi u prvih 20 godina ... jedemo, uživamo, veselimo se životu .
U sledecih 40 godina smo robovi na suncu izdržavajući naše
porodice.
Za sledećih 10 godina se majmunišemo zasmejavajući unučad. 

I zadnjih 10 godina, sedimo ispred kuće i lajemo na svakoga.

Популарни постови

Posebni trenuci

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

komentari

Get Recent Comments Widget