Rate this blog

Претражи овај блог

Poučne priče

 
Otvori u novom prozoru

Priče o životu

 
Otvori u novom prozoru

недеља, 25. децембар 2011.

Rođenje Hristovo


Rođenje Isusa Hrista
"U one dane izađe naredba cara Avgusta da se sprovede popis svega sveta. Svi su išli na popis, svako u svoj grad. Tako i Josif, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Vitlejem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom verenicom Marijom koja beše trudna. I dok su bili onde, navršilo joj se vreme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mesta u svratištu.


Pohod pastira
A u tom kraju behu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava Gospodnja obasja ih! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: 

"Ne bojte se! Evo javljam vam blagovest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovom rodio Spasitelj - Hristos, Gospod. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gde leži u jaslama." 
I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: 
"Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!" 
Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stanu poticati jedni druge: 
"Hajdemo dakle do Vitlejema. Pogledajmo šta se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospod."
I pohite te pronađu Mariju, Josifa i novorođenče gde leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovedaše šta im baše rečeno o tom detetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovedali pastiri.  Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i videli kako im je bilo rečeno.
 

Poklon mudraca
Kad se Isus rodio u Vitlejemu judejskome u dane Iroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jerusalimu raspitujući se:

"Gde je taj novorođeni car judejski? Videsmo gde izlazi zvezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." 
Kada to doču kralj Irod, uznemiri se on i sav Jerusalim s njim. Sazva sve glavare svešteničke i  pismenike narodne pa ih ispitivaše gde se Hrist ima roditi. Oni mu odgovoriše: 
"U Vitlejemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Vitlejeme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će napasati narod moj - Izraela! Tada Irod potajno dozva mudrace i razazna od njih vreme kad se pojavila zvezda. Zatim ih posla u Vitlejem: 
"Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem da mu se poklonim."
Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvezda kojoj videše izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mesta gde beše dete. Kad ugledaše zvezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Irodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju."

Нема коментара:

Постави коментар

Prokomentarišite post.

Популарни постови

Posebni trenuci

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

komentari

Get Recent Comments Widget